Rå hyldebær kan være giftige

Fødevarestyrelsen advarer nu i en pressemeddelelse mod rå hyldebær i blandt andet smoothies.

Fødevarestyrelsen har nemlig på det seneste konstateret flere tilfælde, hvor smoothies med hyldebær serveret i restauranter og cafeer efter kort tid har forårsaget diarré og opkastninger hos gæsterne.

Det er sandsynligvis naturlige giftstoffer, der forårsager generne og mistanken retter sig mod lektiner. Lektiner nedbrydes ved kogning og kendes fx også fra bønner, hvorfor sådanne altid skal udvandes eller koges.

Fødevarestyrelsen råder forbrugerne til kun at spise hyldebær som har været kogt mellem 15 og 20 minutter.

Læs pressemeddelelsen her og få også svar på disse spørgsmål på Fødevarestrelsens hjemmeside:

Er det farligt at bruge lidt rå hyldebær i min smoothie?

Er umodne/grønne hyldebær også giftige?

Hvilke stoffer i rå hyldebær giver symptomer som diarré og opkastninger?